Op de gemeenteraad van 17 maart 2013 heeft Open Vld de Hulshoutse en Westmeerbeekse sluipwegen op de agenda geplaatst. Mijn tussenkomst vindt U hieronder. Dankzij het luisterend oor van schepen Heylen en de zin voor compromis van de burgemeester, en uiteraard de relevantie van het onderwerp, heeft de gemeenteraad de compromistekst unaniem goedgekeurd. Het compromis bestaat erin dat het schepencollege zal onderzoeken of intelligente lichten mogelijk zijn in Hulshout centrum en dat het schepencollege effectief gaat onderzoeken of er "goedkope" maatregelen mogelijk zijn tegen het sluipverkeer.
Het zijn geen loze beloften, want het is een effectieve opdracht vanuit de gemeenteraad aan het schepencollege, waardoor we dit van nabij kunnen opvolgen en bij uitblijven van resultaten steeds opnieuw kunnen agenderen.
De tussenkomst van Open Vld gemeenteraadslid Frank Ponsaert:
Voorzitter,
Wij stellen met vreugde vast dat het Schepencollege recent 2 initiatieven genomen heeft om het sluipverkeer te ontraden of te verhinderen.
Er is een proefopstelling in Groenstraat-Beekstraat en op de Oude Heibaan. Dit zijn echter niet de enige straten die met sluipverkeer te maken hebben. Wij zijn benaderd door bewoners van de Brouwerijstraat, de Peerdekerkhofstraat, de Dreef en de Nieuwstraat.
Daarom heb ik gesprekken gehad met deze bewoners en op basis daarvan zou ik het schepencollege wilen voorstellen om structureel initiatief te nemen voor alle sluipwegen.
Eerst en vooral moeten we vaststellen dat de oorzaak van het sluipverkeer zowel in Westmeerbeek als in Hulshout-centrum een centraal druk kruispunt is dat een dubbele T-structuur heeft, waardoor zij structureel moeilijk te regelen zijn.
Als we eerst kijken naar Hulshout-centrum dan zal iedereen het er over eens zijn dat de verkeerslichten relatief lange wachttijden veroorzaken. Dit kan deels verholpen worden door "intelligente verkeerslichten" te plaatsen, die rekening houden met het aanwezige verkeer.
Dit is een maatregel die in Westmeerbeek ook zou moeten kunnen, maar ik begrijp dat we daar geen meester zijn van de situatie omdat we het gewestweg is.
Dit is slechts een eerste deel van de oplossing. Om een degelijke oplossing uit te werken is een mobiliteitsstudie nodig en is advies van specialisten absoluut noodzakelijk. Open Vld vindt dat hier een initiatief moet genomen worden, maar dat geeft slechts een oplossing (als er al een zou zijn) op lange termijn.
Daarom pleiten wij om op korte termijn, en liefst zeer korte termijn, een voorlopige oplossing in te voeren.
Voorziiter,
In Uw bevraging in de Groenstraat en de Beekstraat stelt U 2 alternatieven: enkelrichting invoeren en/of afsluiten.
Op basis van de gesprekken die wij gevoerd hebben met de bewoners van de sluipwegen, hebben wij een 3de voorstel.
Omdat het probleem te zwaar vervoer, te snelle auto's en te veel auto's zijn, stellen wij voor om in de sluipwegen een zone30 in te stellen, met structurele controle. om te bewerken.
Onze vraag is dus om onmiddellijk initiatief te nemen om het sluipverkeer af te remmen in alle straten die er slachtoffer van zijn, om in Hulshout centrum intelligente lichten te plaatsen en tenslotte om op basis van mobilteitsplannen op langere termijn te werken aan een structurele oplossing.
Art1. de gemeenteraad vraagt het CBS om onverwijld over te gaan tot maatregelen in alle straten die getroffen zijn door sluipverkeer.
Art2. de straten die getroffen zijn door sluipverkeer zijn o.a.: brouwerijstraat, doodsbroekstraat, beemdenstraat, peerdekerkhofstraat, dreef, nieuwstraat, groenstraat, ….
Art3. de gemeenteraad vraagt het CBS om zo snel mogelijk over te gaan tot het plaatsen van "intelligente verkeerslichten" in Hulshout-centrum
Art4. de gemeenteraad geeft het CBS opdracht om een mobiliteitsplan te laten opstellen voor Hulshout-centrum, Westmeerbeek en Houtvenne