Frank Ponsaert
  • Welkom
  • Ons Huwelijk
  • Schrijver
  • Spreker
  • Fietser
  • De job
    • samenvatting CV
  • ex-politieker
    • Politiek CV
    • afscheid politiek
    • In gemeenteraad Hulshout
    • In de OCMWraad Hulshout
    • In gemeenteraad Kontich
    • VlaamsParlement 25/5/2014 >
      • hot in de campagne
      • Nieuwsbrief 1
      • Nieuwsbrief 2 Mobili-Tijd voor actie
      • Nieuwsbrief 3 Efficiënte overheid en betere financiering gemeenten
      • Nieuwsbrief 4 Plezier met Maggie & Frank op VIER
      • Nieuwsbrief 5 Maggie De Block beveelt aan
      • Nieuwsbrief 6 Het toekomstplan voor zorgzekerheid
      • Nieuwsbrief 7 Hoe stemmen op opvolgers
  • Lijstjes
    • 2010-2012
    • 2013-2014
    • 2015-2016
  • Contact

ECRASH: UNE BONNE INITIATIVE, MAIS ATTENTION ...

29/6/2017

0 Opmerkingen

 
(gepubliceerd in de tijdschriften van Reflexion Medical Network)
​On ne peut que féliciter la Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) d'avoir pris l’initiative de créer un formulaire qui permet au MG de rapporter les problèmes qu’il rencontre avec l’un des services de l’e-Health. Si sur les forum des médecins , une grande attention est consacrée aux problèmes, et beaucoup moins au volume élevé qui passe avec succès chaque jour via les outils de l’e-Health, avec cette initiative "eCrash", les critiques pourront être objectivées et quantifiées. En outre, ce seront des informations importantes pour la gouvernance du plan d’action e-Health.
A condition toutefois que l’outil mis en place par la SSMG ne porte pas le flanc lui aussi à la critique.
En effet, si il est réservé aux seuls médecins, tout le monde a accès au formulaire Google. Il faut néanmoins donner une adresse e-mail, mais elle n'est pas vérifiée, vérifiable.
Le généraliste doit ensuite analyser lui-même de quel type de problème il s’agit et ensuite décrire ce qu’il constate. Un problème avec l’utilisation de MyCareNet suite à une panne du wifi local, est ici indiqué comme un problème MyCareNet, avec comme commentaire : MyCareNet ne réagit pas.
On risque donc de ne pouvoir tirer de conclusions utilisables pour certains résultats. On en tous cas de recevoir ce genre d’argument quand les résultats seront présentés. Si l'iniative de la SSMG reste intéressante, ne serait-il donc pas déjà temps de penser à une version 2.0 du formulaire eCrash ?
0 Opmerkingen

DE FABEL VAN DE VOLUNTARIST EN DE GODOT-PREDIKER

26/6/2017

0 Opmerkingen

 
(gepubliceerd in de tijdschriften van Reflexion Medical Network)
​De discussies over de snelheid waarmee de digitale gezondheidszorg de nieuwe norm moet worden blijven voorlopig nog even actualiteit. Met de ‘dreiging’ van 1 januari 2018 in het vizier wordt de fabel van de voluntarist en de Godot-prediker (*) met de dag actueler.
De voluntarist zit op een sneltrein die steeds meer vaart wint. Hij zit in de wagon van de verschillende eGezondheidsopportuniteiten, zoals administratieve vereenvoudiging, uitwisseling van medische gegevens, internationale standaarden en andere Recip-e's, EMD's, EPD's, mycarenet’s,…
Hij loopt gezwind naar de volgende wagon met de integrated care, multidisciplinariteit, telemonitoring, toegang van de patiënt tot zijn gegevens. De kwaliteit van de zorg gaat in deze wagon met sprongen vooruit. De patiënt komt centraal te staan.
De voluntarist voelt zich op zijn gemak in de wagon van de vele apps die de efficiëntie in de zorg verhogen. Hij voelt zich thuis, maar ook heel sterk belaagd, in de wagon van het teleconsult, de online apotheek, ja zelfs de online apotheek die dankzij Recip-e voorschriftplichtige medicijnen kan afleveren.
De big-data-wagon geeft een prachtig uitzicht op personalised care, snelle ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en bestrijding van fraude en overconsumptie. De voluntarist merkt dat hoe meer hij de wagons afloopt hoe sneller de trein gaat rijden. De toekomst is vandaag.
De Godot-prediker weet zeer goed waar de trein van de voluntarist naar toe rijdt, maar dat is voor morgen. De Godot-prediker staat op het perron te wachten samen met het verleden en ziet de snelle trein voorbijrijden, roept nog even “wacht”, maar daar heeft die trein geen oren naar. De Godot-prediker, die verkiest om te wachten en te wachten, heeft ondertussen alle tijd om te roepen dat 2018 zo dicht bij is en dat we beter alle plannen voor 2018 ten vroegste in 2021 uitvoeren. Hoewel, is zelfs dat niet wat te snel? We moeten toch wachten op het verleden? En daar voldoende tijd voor uittrekken?
Maar ondertussen is Godot nog steeds niet in zicht, het verleden komt niet terug en het station, waarop de Godot-prediker staat, gaat steeds meer op een grijze oude industriële vergane glorie lijken.
Let op! De problemen die de Godot-prediker aanhaalt om de trein af te remmen moeten met de nodige aandacht bekeken worden. De echte problemen moeten met prioriteit opgelost worden, maar daarvoor op de rem gaan staan lijkt onverantwoord, want de hele wereld zit op de sneltrein. De sneltrein van de technologie haalt een razend tempo in alle sectoren, ook in de gezondheidszorg, wereldwijd en houdt geen rekening met de lokale Godot-prediker.
En ik? Zit ik in de trein of sta ik op het perron? Het antwoord op die vraag is allicht wel duidelijk. Laat ik het nog eens anders uitdrukken: ich bin ein voluntarist. Elke overeenkomst met bestaande personen in de fabel is overigens puur toevallig.
(*) Wachten op Godot is een absurd toneelstuk van de Ierse schrijver Samuel Beckett, waarin twee personages tevergeefs wachten op een zekere Godot, een persoon die nooit zal komen.
0 Opmerkingen

HELP, IK BEN EEN PATIËNT!

19/6/2017

0 Opmerkingen

 
(gepubliceerd in de tijdschriften van Reflexion Medical Network)
​Het is een hype, het is talk of the town, op elk seminarie en congres over gezondheidszorg komt het steeds terug: de patiënt moet centraal, de patient literacy heeft onze aandacht. En we zullen het er wel allemaal over eens zijn dat het zo moet. Maar hoe zit dat nu juist in ons Belgisch ecosysteem met volledig decentraal beheer van de medische dossiers en patiëntendossiers? 
Neem het voorbeeld van patiënt F. Hij is 58 jaar oud, en dat zal zijn lichaam geweten hebben. Op zijn 50ste heeft zijn rug hem duidelijk gemaakt dat er redelijk wat slijtage is, hij is daarvoor in ziekenhuis I behandeld. Dankzij een second opinion bij ambulant specialist S en super begeleiding van kinesitherapeut E kan hij leven zonder al te veel hinder. 
Maar op zijn 52ste ontdekte de bedrijfsarts een afwijking van het hartritme. Gelukkig bleek na onderzoek opnieuw in ziekenhuis I dat het allemaal niet zo erg is. Oeps, een jaar later kreeg patiënt F een stemprobleem ten gevolge van terugvloeiend maagzuur. Hij werd behandeld door ambulant specialist T en een logopediste N. Op zijn 58ste had hij wat knieproblemen en ging in behandeling in ziekenhuis H. 
In een paar jaar tijd is patiënt F dus door de handen van flink wat zorgverleners gegaan. Hij heeft uiteraard ook een GMD-houdende huisarts, dokter P.  Deze patiënt F heeft dus dossiers bij de huisarts, in twee ziekenhuizen, bij twee ambulante specialisten, bij een kinesitherapeut en bij een logopediste. En ja, ook nog een aantal lokale farmaceutisch dossiers bij een onduidelijk aantal apotheken.  
Zijn deze dossiers nu allemaal gekoppeld? Zijn ze allemaal zichtbaar voor huidige en toekomstige zorgverstrekkers van patiënt F? Kan hij zelf deze dossiers raadplegen? Heeft een zorgverstrekker in Andaloesië toegang tot het dossier van patiënt F, als die daar tijdens een fietsvakantie een medisch probleempje heeft? 
Patiënt F heeft in elk geval het nodige gedaan om dit allemaal mogelijk te maken, want hij heeft zeer bewust zijn geïnformeerde toestemming gegeven om zijn medische gegevens te delen tussen alle zorgverstrekkers die een therapeutische relatie met hem hebben. 
De huisarts heeft alvast zijn Sumehr opgeladen in de medische kluis. Patiënt F hoopt dat ziekenhuis I zowel het dossier over de rug als over het hart in de hub geplaatst heeft. Maar de kans is klein: voor de rug is er nooit een opname geweest en voor het hart zal er wel een verslag en een ontslagbrief bestaan, maar het is al wel zes jaar geleden. Hopelijk hebben de ambulante specialisten een elektronisch dossier bijgehouden en hopelijk hebben de kine en de logopediste ook een elektronisch dossier. Misschien hebben de apotheken het Gedeeld Farmaceutisch Dossier wel aangevuld. En wie zou er voor het medicatieschema gezorgd hebben? 
Patiënt F is in elk geval vragende partij voor het spoedig beschikbaar stellen van deze dossiers respectievelijk in de medische kluis en de hub. Hij wenst ook zelf toegang te krijgen tot die gepubliceerde dossiers via het personal health record (PHR). Hij weet wel dat hij dankzij de wet op de patiëntenrechten al zijn medische gegevens bij de betrokken zorgverleners kan opvragen, maar elektronische toegang zou toch wel handig zijn. 
En in het buitenland? Patiënt F heeft hierover iets gelezen op het internet: als dossiers in Snomed CT gecodeerd zijn, zal zelfs de Spaanse arts begrijpen wat erin staat. Op voorwaarde natuurlijk dat ze internationaal toegankelijk zijn. 
Dit zijn heel wat wensen, maar ze zijn terecht. Blijft het bij dagdromen? Wel, eigenlijk is er goed nieuws: een goede en snelle implementatie en uitrol van het plan eGezondheid kan de klus klaren. Patiënt F hoopt dan ook dat al zijn zorgverstrekkers zo snel mogelijk eGezondheid ten volle zullen gebruiken.
​
0 Opmerkingen

EMD EN RECIP-E, EEN TEGENSTRIJDIGE REGELGEVING?

10/6/2017

0 Opmerkingen

 
(gepubliceerd in de tijdschriften van Reflexion Medical Network)
​Het gebruik van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) zal vanaf 1 januari 2021 verplicht zijn voor alle huisartsen. Daarnaast kondigde het Riziv aan dat het elektronisch voorschrift Recip-e vanaf 1 januari 2018 verplicht zal worden. Critici wijzen erop dat deze beslissingen tegenstrijdig zijn. Is dat wel zo? Frank Ponsaert reageert.
Recip-e verplicht vanaf 2018!
Al geruime tijd is het ambulant medicamenteus voorschrift beschikbaar zowel in sommige artsenpakketten als in de software voor apothekers. Sinds begin dit jaar is het elektronisch afleveren door de apotheek verplicht als er elektronisch is voorgeschreven. Dit bracht een aantal onvolkomenheden aan het licht. Het Riziv meldt dat er hard gewerkt wordt aan oplossingen. Er zou ook een oplossing komen voor occasionele voorschrijvers, zodat alles klaar zal zijn om tegen 1 januari 2018 de verplichting tot elektronisch voorschrijven te laten ingaan. Bovendien zou er in noodscenario's voorzien worden, voor situaties waarin er geen internetverbinding ter beschikking is.
Maar critici halen nog een argument aan: de verplichting voor het gebruik van Recip-e is in tegenstrijd met de EMD-verplichting. Klopt dat?
Huisartsen moeten nu informatiseren
Het gebruik van het EMD bij GMD-patiënten is voor beginnende huisartsen verplicht sinds 1 januari van dit jaar. Vanaf 1 januari 2021 zal het verplicht zijn voor alle andere huisartsen. Die lange doorloopperiode is ingelegd omdat het opstellen van een kwalitatief goed EMD voor elke patiënt tijd vraagt. Het is een wettelijke bepaling, die alle huisartsen de kans geeft op schema te raken. Huisartsen die veel patiënten hebben, kunnen beter vandaag al starten met het opstellen van EMD’s voor hun patiënten, zodat het werk tijdig afgerond raakt. Met andere woorden: alle huisartsen zouden het best nu al een EMD-softwarepakket hebben en gebruiken.
​
Vanuit dit oogpunt zijn de beslissingen rond het verplichte gebruik van Recip-e en het verplichte gebruik van het EMD dus niet zo tegenstrijdig als op het eerste gezicht lijkt.
0 Opmerkingen

    Author

    Frank Ponsaert 


    Archives

    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maart 2016
    Februari 2016
    Oktober 2015
    Maart 2015
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Februari 2014
    December 2013
    Oktober 2013
    Augustus 2013
    Juni 2013
    Maart 2013
    Oktober 2012
    Augustus 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012

    Categories

    Alles
    Health
    Open Vld Lijst
    Persmededeling
    Standpunten
    Vlaams Parlement
    Wielertoerist

    RSS-feed

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.